Metamorfoza sałatki owocowej, czyli jak zrobić sałatkę „terapeutyczną”?

Czy może być coś bardziej odżywczego niż garść świeżo zebranych sezonowych owoców? Może. Garść świeżo zebranych owoców z sosem wg receptury Szefa Irka. Różnica na pierwszy rzut oka mało zauważalna, ale pozwala osiągnąć zupełnie nową jakość posiłku. Spróbujcie, a przekonacie się, że tak przyrządzona sałatka jest jeszcze bardziej pyszna. Co jednak ważniejsze, ten drobny, jak się może zdawać, dodatek sprawi, że zwykła miska owoców stanie się pełnowartościowym daniem, zawierającym komplet mikro i makroelementów. Ten na pierwszy rzut oka oczywisty przepis obrazuje doskonale na czym polega Żywienie Terapeutyczne.

Sos na bazie tahini

Sos na bazie tahini domowej produkcji to kompozycja, która wzbogaca owoce o szereg wartości odżywczych i stymuluje proces trawienia na kilka sposobów. Mikstura pyszna i zdrowa, oddziałująca prozdrowotnie na wielu płaszczyznach. Każdy użyty tutaj składnik ma swoją misję, nic nie pojawiło się w recepturze przypadkiem.

Zobaczmy z bliska co składa się na tę recepturę. Tahini, przygotowana wg przepisu Szefa Irka jest w pełni surowa, przyrządzona z ekologicznych ziaren, ożywionych przez namoczenie ich odpowiednio wcześniej. Jest bogactwem minerałów i zdrowego tłuszczu, którego potrzebujemy, aby przyswoić wartości odżywcze zawarte w owocach. Do tego kilka odpowiednio przygotowanych orzechów (pamiętajcie, że wiele z nich trzeba wcześniej namoczyć!), które zmuszą nas do gryzienia i spowodują w ten sposób lepsze wydzielanie się soków trawiennych oraz olejek waniliowy domowej produkcji, który pozytywnie wpłynie na nasz układ nerwowy (wspomoże m.in. w stanach napięcia nerwowego i stresu). Słodyczy doda bogaty w witaminy i minerały syrop z agawy, a aromatu świeżo utarty, stymulujący trawienie kardamon i odrobiną również protrawiennego goździkowego olejku aromatycznego. Całość należy dobrze zmieszać tuż przed podaniem.

Tak skomponowany sos do sałatki sprawi, że zwykła miska owoców stanie się pełnowartościowym posiłkiem. Całość zostanie z łatwością strawiona, zawarte w składnikach wartości odżywcze przyswojone, pozostawiając nas ożywionymi na następne godziny. Zamiast czuć po posiłku senność, będziecie odczuwać witalność i chęć do działania.

Wprowadzania takich i podobnych zmian do jadłospisu, uważne przyrządzanie potraw, używanie składników w sposób, który sprawi, że zawarte w nich wartości odżywcze zostaną w pełni przyswojone, to istotna część podejścia do odżywiania nazwanego przez jego twórców – Szefa Irka i Davinę Reeves Ciara – Żywieniem Terapeutycznym. Na kursie online dostępnym na portalu Hakuj Zdrowie możecie czerpać wiedzę bezpośrednio od nich. Dzięki temu nie jest to kurs odżywiania, ale życia w zgodzie ze sobą, unikania toksyn i nie gromadzenia zbędnych balastów w każdej sferze życia.

Więcej na: Żywienie Terapeutyczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dołącz do naszego newslettera


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.