Moduł 1 Żywienia Terapeutycznego – Wprowadzenie, to kompleksowe wprowadzenie do tematyki terapeutycznego odżywiania. W ramach tego modułu zapoznasz się z podstawowymi założeniami, na bazie których powstało to podejście do odżywiania. Znajdziesz w nim sporą dawkę wiedzy na temat funkcjonowania ludzkiego organizmu, sposobu pracy przewodu pokarmowego, nieco filozofii życia, a także szereg praktycznych wskazówek dotyczący sposobu odżywiania się. Znajdziesz także odpowiedź na pytanie: Jak jeść? Jak zwyczaje wprowadzać w codziennym życiu, aby wspomagać prawidłowe funkcjonowanie swojego ciała? Dowiesz się również które produkty warto mieć w domowej spiżarce, ale także jak je przechowywać i w jaki sposób przetwarzać, aby wydobyć z nich to, co najlepsze.

Dzięki Wprowadzeniu do żywienia Terapeutycznego dowiesz się:

  • Czym jest żywienie terapeutyczne i w jaki sposób korzysta z niego nasze ciało.
  • Jak funkcjonuje nasz przewód pokarmowy, dlaczego warto o niego dbać i jak to robić.
  • Jak jeść, aby być zdrowym.
  • Jak oddychać, aby dobrze trawić pokarm i prawidłowo przyswajać składniki, które wraz z pożywieniem dostarczamy naszemu ciału.
  • Z jakich surowców korzystać, jak je przetwarzać, aby wydobyć z nich prozdrowotne właściwości i uniknąć niezdrowych efektów ubocznych, które mogą wywołać (alergie, niestrawności).
  • Jakie sprzęty kuchenne są pomocne przy niestandardowym podejściu do odżywiania.

Dla kogo jest ten kurs?

  • Dla tych, którzy chcą zrozumieć, czym jest żywienie terapeutyczne, są ciekawi jak funkcjonuje ludzki układ pokarmowy i w jaki sposób jego kondycja wpływa na nasze zdrowie; którzy szukają sposobów na zmianę swoich nawyków żywieniowych, zainteresowani są kompleksowym rozumieniem swojego organizmu i jego kondycji.
  • Dla wegan, wegetarian, zwolenników raw food, alergików, osób praktykujących mindfulness, które szukają sposobu na ożywienie swojego ciała i inspiracji do komponowania pełnowartościowych, pysznych posiłków.
  • Dla osób, które szukają sposobów na poprawę kondycji i stanu zdrowia, ale trudno im się zdecydować na pełny pakiet kursu i chcą sprawdzić czym jest Żywienie Terapeutyczne.

Forma i zakres kurs

Pierwszy moduł Wprowadzenie – składa się z 9 filmów, których łączny czas wynosi 2 godz. 16 minPo wykupieniu kursu uczestnik otrzymuje dostęp do nagrań video na 190 dni (6 mc). Materiały video można oglądać dowolną ilość razy na dowolnym urządzeniu z dostępem do Internetu (laptop, tablet, telefon) w okresie trwania kursu.

Moduł 1 Wprowadzenie – jest pierwsza częścią kompleksowego kursu Żywienie Terapeutyczne. Pełen kurs to głębsze przyjrzenie się się jak działa ludzki organizm na wielu poziomach. Przy okazji przygotowywania kolejnych receptur prowadzący wyjaśniają, jak poszczególne składniki i ich połączenia w półprodukty i dania wpływa na ludzki organizm oraz tłumaczą jak przyrządzać i komponować dania, aby zachować i wzmacniać wartości odżywcze wykorzystanych składników.

Rozwinięcie metody Żywienia Terapeutycznego, propozycje receptur i omówienie ich właściwości znajdziesz w kolejnych modułach (2 i 3) możliwych do zakupienia oddzielnie.

Zobacz moduł 2 Półprodukty terapeutyczne:  https://hakujzdrowie.pl/kursy/course/zywienie-terapeutyczne-polprodukty-terapeutyczne/

Zobacz moduł 3 Prozdrowotne Receptury: https://hakujzdrowie.pl/kursy/course/zywienie-terapeutyczne-prozdrowotne-receptury/

Zobacz fragmenty kursu Żywienie Terapeutyczne Online:

*Prawa autorskie – osobiste i majątkowe

Uczestnik jest uprawniony do korzystania z udostępnionych mu kompletów materiałów szkoleniowych oraz innych udostępnionych Mu wiadomości jedynie na użytek prywatny. Użytek ten nie obejmuje powielania ich jakąkolwiek metodą. Każda czynność polegającą na powielaniu ich jakąkolwiek metodą, udostępnianiu ich z góry wiadomemu lub niewiadomemu kręgowi odbiorców, dokonaniu ich dekompilacji wymaga wyraźnej zgody Wykonawcy.

Program kursu

Wprowadzenie
Wstęp do kursu Żywienie Terapeutyczne 00:19:51
  • Żywienie Terapeutyczne: jak je rozumieć? Wprowadzenie do koncepcji odżywiania i metod pracy Szefa Irka, według których tworzy receptury i prozdrowotne programy żywieniowe.
  • Podstawy funkcjonowania układu pokarmowego 00:28:04
  • Jaką drogę pokonuje pożywienie, które trafia do naszych ust i co możemy zrobić, aby ten proces sprzyjał dobremu samopoczuciu naszego ciała i umysłu. Ilustrowany wykład dotyczący mechanizmów trawiennych człowieka i roli jaką układ pokarmowy odgrywa w procesie powrotu do zdrowia.
  • Jak jeść? 00:12:29
  • Istotny, a zapomniany element prozdrowotnego odżywiania, czyli sposób w jaki jemy na co dzień. Pierwszy krok, jaki warto podjąć, aby poprawić jakość naszego odżywiania. Kompleksowe podejście Irka i Daviny do tego aspektu odżywiania pozwoli zrozumieć dlaczego, ten często pomijany, element komponowania posiłków ma kluczowe znaczenie dla całego procesu odżywiania.
  • Oddychanie terapeutyczne 00:08:12
  • Jak oddychać, aby wspomóc procesy trawienne? Instruktaż Daviny Reeves Ciara, który wyprowadzi Wasz umysł z napięcia i rozluźni ciało. Ta prosta i skuteczna metoda ułatwi Wam regularnie wyciszać umysł przed rozpoczęciem posiłku, dzięki czemu stanie się on spokojną i odżywiającą ciało celebracją.
  • Surowce terapeutyczne
    Orzechy i nasiona 00:14:29
  • Które orzechy stosować? W jaki sposób je przygotowywać, aby wydobyć z nich to, co najlepsze? Namoczyć czy uprażyć? Odcinek o właściwościach nasion i orzechów stosowanych w kuchni terapeutycznej.
  • Słodziki 00:09:58
  • Jak dosładzać zdrowo? Które słodziki wybrać? Które z nich można stosować w chorobie na cukrzycę? Odcinek, w którym prezentujemy szereg zdrowych substytutów rafinowanego cukru.
  • Zioła, przyprawy, olejki eteryczne… 00:11:37
  • ..i inne nietypowe rzeczy, które trudno sklasyfikować. Prezentujemy rozmaite prozdrowotne dodatki, wyjaśniamy właściwości i zastosowanie.
  • Warzywa, owoce, oleje 00:16:42
  • Produkty do codziennego stosowania i jeszcze więcej dodatków prozdrowotnych. Jak je wybrać? Jak przechowywać? Dlaczego nie rezygnować z tłuszczy, które z nich stosować i dlaczego?
  • Wyposażenie kuchni
    Sprzęty kuchenne 00:16:11
  • Świeże spojrzenie na domowe zaplecze kuchenne. W które sprzęty i urządzenia warto wyposażyć kuchnię, aby sprawnie przygotowywać pełnowartościowe, terapeutyczne, surowe posiłki? W co zainwestować i dlaczego? Jakie tradycyjne rozwiązania zastosować? Szereg porad i sprawdzonych sposobów, które usprawnią funkcjonowanie Waszej kuchni i umożliwią domowe produkcje prozdrowotnych dań.
  • Specjalista

    Szef Irek

    Kucharz terapeuta, fizjolog przewodu pokarmowego. Każdy przepis to dla niego prozdrowotna receptura. Wiedzę zdobywał u szamanów, zielarzy, bioterapeutów, lekarzy i profesorów na całym świecie. W poszukiwaniu leczniczych ziół i bezpiecznych metod terapii odwiedził zakątki Południowej Ameryki, Nowej Zelandii, Australii i Europy. Przez wiele lat pracował jako kucharz terapeuta w słynnej Restauracji "Jubb’s Longevity" w Nowym Jorku u boku Davida Jubb’ . Od wielu lat prowadzi konsultacje zdrowotno-dietetyczne, rozpisuje indywidualne diety i kontrolowane głodówki. Specjalizuje się w bezpiecznych procesach detoksyfikacji organów wewnętrznych.

    Davina Reeves Ciara

    Modelka, aktorka, Miss Nowego Jorku 2010. Zatrudnienie Irka Ciary jako kucharza, zmieniło całkowicie jej podejście do odżywiania i życia. Dziś mieszka pod Wałbrzychem i wspólnie z mężem pokazuje, w jaki sposób można inaczej popatrzeć na siebie, swoje zdrowie i na życie organizując warsztaty rozwojowe i kulinarne. Prowadzi swój autorski vlog Therapeutic Mama, w którym przybliża zdrowe i naturalne podejście do macierzyństwa, rekomenduje ekologiczne produkty i marki, dzieli się sprawdzonymi sposobami na zachowanie zdrowia i witalności. Mama 4 dzieci, które urodziła w domu naturalnymi metodami. W kurcie Żywienie terapeutyczne on-line wciela się w rolę widza, moderując strukturę instruktaży i wykładów Irka. Razem tworzą zgrany zespół, którego słuchanie i oglądanie jest czystą przyjemnością.

    • 120.00 z VAT per 190 dni
    • 190 Dni
    17 studentów bierze udział
     |    ALL RIGHTS RESERVED