Jak zrobić tahini? – Żywienie Terapeutyczne

Często w codziennym pośpiechu zapominamy jak duży wpływ na jakość pożywienia ma sposób jego przetworzenia. Coraz większy wybór gotowych, tzw. zdrowych produktów, daje nam możliwość odżywiania się w coraz lepszy sposób, nie zapominajmy jednak, że każdy przetworzony produkt, aby zachował świeżość na sklepowej półce, musi być odpowiednio do tego przygotowany. Oznacza to zazwyczaj szereg szkodliwych dodatków oraz szybki rodzaj przetworzenia, który pozbawia surowce pierwotnie w nich zawartych, cennych składników

Dlatego warto znać alternatywę. Wykonanie wielu produktów, które wykorzystujemy na co dzień do przyrządzania posiłków – np. mleka czy tahini – jest dość proste. Mając pewną wiedzę na temat surowców, po które sięgamy, możemy przyrządzić je tak, aby zachować w pełni ich naturalne walory. Niektóre orzechy i ziarna warto namoczyć, inne wypłukać, czasem lepiej zdjąć z nich skórkę, a czasem lepiej zostawić… Decydując się na domową produkcję półproduktów ze świadomie wybranych surowców mamy pewność, że nie znajdą się w nich niekorzystne dla naszego organizmu elementy, a te, które są wartościowe, nie zostaną zniszczone podczas obróbki. Produkcja domowa, pozwala też na utrzymanie produktów w ich surowym stanie, w którym wciąż zawierają wartościowe, żywe enzymy. 

Tahini – zrób to sam

Oto jedna z prostszych receptur – propozycja przyrządzenia popularnej tahini. Ta uniwersalna sezamowa pasta, tutaj w wersji surowej, posłuży Wam do wykonania sosów, kanapek i deserów. Wykonana uważnie, z uwzględnieniem kilku prostych zasad będzie pysznym dodatkiem, który wzbogaci każde danie o cenne, rzadko spotykane w innych produktach minerały.

Bardziej złożone i mniej popularne receptury znajdziecie w kursie Żywienie Terapeutyczne Online. Dowiecie się z niego m.in. jak zrobić bogatą w minerały wegańską, surową galaretkę, domowe krakersy i chlebki, jak wykonać prozdrowotną czekoladę. Zobaczycie w jaki sposób można skomponować algi, aby otrzymać przepyszną miksturę, które składniki możecie wyhodować na kuchennym parapecie i jak zdrowo dosładzać i przyprawiać. Znajdziecie tu przepisy na posiłki, które szybko można przyrządzić w pracy, zabrać w podróż, a także bardziej wyrafinowane propozycje dla tych, którzy wolą delektować się procesem tworzenia nowych potraw.

Kurs zawiera łącznie 17 inspirujących receptur Irka Ciary (Szef Irek) i Daviny Reeves Ciara (Therapeutic Mama), a każda z nich omówiona jest w oddzielnym filmie video. Twórcy receptur przeprowadzają widza przez proces przyrządzenia każdej z nich, dzieląc się propozycjami możliwych wariacji, wyjaśniają w nich wybór poszczególnych składników, ich właściwości, sposób łączenia, przetwarzania nawiązując do różnorodnych tradycji kulinarnych. Każda wykonana podczas kursu receptura, to także okazja do przyjrzenia się w jaki sposób zawarte w niej składniki wpływają na kondycję naszego organizmu i dowód na to, że czas spędzony w kuchni może być świetną okazją do rozwoju osobistego.

Fragmenty kursu i szczegółowe informacje dotyczące jego programu dostępne są tutaj: Żywienie terapeutyczne – kurs online

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dołącz do naszego newslettera