Nadwaga, niedowaga, bulimia, anoreksja, ortoreksja – oto różne oblicza zaburzeń odżywiania. Dlaczego jedni odżywiają się niezdrowo, jedzą dużo i są szczupli lub wręcz chudzi, a inni przybierają na wadze nawet po niewielkiej porcji lodów? Skąd bierze się potrzeba kompulsywnego objadania się, ograniczania jedzenia do głodowych porcji czy obsesyjnego przestrzegania zasad zdrowego odżywiania?

„Może nie masz ciała, jakie chcesz mieć, ale masz takie, jakiego potrzebujesz” – zasada sformułowana przez Gilberta Renaud to klucz do zrozumienia tego zagadnienia. Ciało w doskonały sposób odzwierciedla przekonania swojego właściciela. Zaburzenia odżywiania to kod przekonań zgromadzonych w naszej podświadomości przełożony na ilość tkanki tłuszczowej, której potrzebujemy niezależnie od tego, czy nasz wygląd nam się podoba, czy nie. Mózg podświadomy nie ma wyobrażeń na temat estetyki czy komfortu takich, jakie ma mózg świadomy; kieruje się jedynie prawami biologii, w tym naczelnym celem biologii jakim jest przetrwanie organizmu i gatunku.

Na przykład powiększanie rozmiarów ciała jest dobrym biologicznym sposobem na zastraszenie przeciwnika, więc ludzie funkcjonujący w trybie walki (z partnerem, szefem, współpracownikami, urzędnikami) mogą podświadomie gromadzić kilogramy, a potem… walczyć z ich nadmiarem. Otaczanie się tłuszczem jest także skutecznym sposobem na odizolowanie się od czegoś lub kogoś i uniknięcie niechcianego kontaktu. Może też być wręcz odwrotnie – gromadzę tłuszcz, gdy chcę być zauważony, uznany, doceniony. Logika podświadomego umysłu jest bio-logiczna i zawsze doskonała: „Im będę większy, tym łatwiej mnie zauważą”. Częstym elementem składowym nadwagi jest nadmierne gromadzenie wody – bez pożywienia można przeżyć dość długo, bez wody krótko. Jeśli ktoś czuje, że jest zdany sam na siebie, bądź gdy w historii rodu wspomnieniem są migracje i przesiedlenia, to organizm będzie gromadzić zapasy wody na „czarną godzinę”.

Przyczyny różnych zaburzeń odżywiania są zwykle złożone. Lista programów je uruchamiających jest zawsze indywidualna i stanowi kombinację doświadczeń własnych i wspomnień rodowych.

Nie jesteśmy ofiarami naszych genów, ale panami naszego przeznaczenia, zdolnymi tworzyć życie takie, jakiego zapragniemy. – Bruce Lipton

Każdy uczestnik, który zakupi i przesłucha wszystkie moduły (pakiet all-in-one lub osobno) otrzyma imienny certyfikat udziału w Akademii Psychobiologii Online w formie papierowej, poświadczony podpisem pani dr n.med. Marzanny Radziszewskiej-Konopki.

Certyfikat udziału w Akademii Psychobiologii nie daje uprawnień zawodowych w rozumieniu przepisów prawa dotyczących tzw. zawodów regulowanych i działalności regulowanych, tj. takich, przy wykonywaniu których usługodawca posiada bezpośredni wpływ na zdrowie lub bezpieczeństwo publiczne, w przypadku których można wszcząć postępowanie w sprawie uznania kwalifikacji. Wiedzę z zakresu kursu uczestnik może stosować na własną odpowiedzialność w ramach działalności, do której posiada stosowne uprawnienia.

akademia psychobiologii certyfikat

Ważna informacja: Moduł 10 Akademii Psychobiologii – Zaburzenia odżywiania oraz każdy inny jest przeznaczony dla osób, które mają podstawy wiedzy o Totalnej Biologii. Wszystkim innym polecamy najpierw zapoznać się z Modułem 1 – Wprowadzenie do Psychobiologii, w którym szczegółowo omawiane są wszystkie zagadnienia, które stanowią fundament do zdobywania wiedzy dalej. Moduł 1 można kupić tu: Moduł 1 – Wprowadzenie do Psychobiologii

 

*Prawa autorskie – osobiste i majątkowe

Uczestnik jest uprawniony do korzystania z udostępnionych mu kompletów materiałów szkoleniowych oraz innych udostępnionych Mu wiadomości jedynie na użytek prywatny. Użytek ten nie obejmuje powielania ich jakąkolwiek metodą. Każda czynność polegającą na powielaniu ich jakąkolwiek metodą, udostępnianiu ich z góry wiadomemu lub niewiadomemu kręgowi odbiorców, dokonaniu ich dekompilacji wymaga wyraźnej zgody Wykonawcy.

Program kursu

Odc. 1 Zaburzenia odżywiania cz.1 00:38:00
Zaburzenia odżywiania. Nadwaga-niedowaga. Nadwaga, otyłość. Podejście do rozwiązywania problemów z wagą z różnych poziomów świadomości. Utrata wagi vs eliminowanie zbędnych kilogramów. Tłuszcz. Jedzenie. Konflikty związane z wagą.
Odc. 2 Konflikt porzucenia. 00:42:13
Konflikt porzucenia. Logika biologii. Programowanie. Gromadzenie wody w ciele. Kanaliki zbiorcze nerek. Ćwiczenie.
Odc. 3 Brak, którego nie można strawić. 00:37:17
Brak, którego nie można strawić. Logika biologii. Nie mam tego, czego chcę. Mam to, czego nie chcę. Brak. Konflikt braku. Ćwiczenie.
Odc. 4 Konflikt tożsamości. 00:37:46
Konflikt tożsamości. Logika biologii. Terytoria w TMC. Ogień – radość. Ziemia – obrzydzenie. Metal/Powietrze – smutek. Woda -strach. Drewno – gniew, uraza. Terytoria przed narodzinami. P/C przykłady programowania. Ćwiczenie.
Odc. 5 Tłuszcz jako ochrona. 00:15:36
Tłuszcz jako ochrona. Szok związany ze strachem. Poczucie bezpieczeństwa. Ćwiczenie.
Odc. 6 Konflikt sylwetki. 00:26:10
Konflikt sylwetki. Przekonania na temat zbyt krągłej sylwetki. Przekonania na temat problemów z wagą. Mechanizm obniżonego poczucia wartości. Perfekcjonizm. Przekonania związane z wagą. Ćwiczenie.
Odc. 7 Nadwaga, otyłość – inne konflikty. 00:25:01
Nadwaga, otyłość – inne konflikty. Ćwiczenie.
Odc. 8 Nadwaga, otyłość – wybrane lokalizacje. 00:26:02
Nadwaga, otyłość wybrane lokalizacje. Otyłość typu kobiecego i męskiego. Symbolika górnych części ciała. Symbolika dolnych partii ciała. Talia. Nieduży brzuch „brzuszek”. Duży brzuch. Opona wokół brzucha. Bryczesy. Biodra, pośladki. Duża górna część ud - „syrena”. Biodra i uda. Tłuszcz w zgięciu kolan. Łydki. Duże kostki. Podwójny podbródek. Cellulit. Cellulitis. Tłuszczak.
Odc. 9 Zaburzenia odżywiania cz. 2 00:40:01
Praca z problemami z wagą z perspektywy mapy poziomów świadomości. Technika uwalniania głodu/pragnienia jedzenia. „Regulator apetytu”.
Odc. 10 Kilka faktów na temat odżywiania. 00:31:08
Węglowodany proste i złożone. Polisacharydy. Zaburzenia odżywiania związane z konstelacjami konfliktów kory mózgowej. Anoreksja – jadłowstręt psychiczny. Konstelacja anorektyczna. Bulimia – żarłoczność psychiczna. Ortoreksja. Inne problemy: Cholesterol. Trójglicerydy. Acetonemia. Kreatyna. Dna moczanowa.
Materiały do pobrania moduł 10 00:00:00

Specjalista

dr n. med. Marzanna Radziszewska-Konopka

Ukończyła studia medyczne w 1986 roku. W roku 2003 uzyskała stopień doktora nauk medycznych. Jest autorem i współautorem wielu prac naukowych. Współtworzyła i koordynowała przez siedem lat (2002-2009) Program Powszechnych Przesiewowych Badań Słuchu u Noworodków.

Przez kilkanaście lat była wykładowcą w Studium Techniki Audiologicznej przy Politechnice Warszawskiej. Pełniła funkcję rzeczoznawcy Ministerstwa Edukacji Narodowej w zakresie opiniowania materiałów do kształcenia zawodowego protetyków słuchu. Jest członkiem Rady Naukowej programu „Dźwięki Marzeń” Fundacji Orange i członkiem Zarządu Polskiego Komitetu Audiofonologii.

Czynnie pracuje jako laryngolog i audiolog. Już na początku swojej drogi zawodowej zauważyła, jak duże znaczenie dla zdrowienia pacjentów ma podejście lekarza do ich problemów. Równie ważny jak zaordynowanie odpowiednich leków czy zabiegów był sposób, w jaki ich słuchała i wyjaśniała im istotę ich problemów. Obserwowała wyraźne związki pomiędzy stylem życia (odżywianie, ruch, stres) i zapadaniem na choroby. Zaczęła zgłębiać wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania, detoksykacji organizmu i związków pomiędzy tym, jak przeżywamy sytuacje stresowe, a chorobami, na które zapadamy. Przez kilka lat przeczytała setki książek, wzięła udział w licznych seminariach, szkoleniach i warsztatach. Spośród wielu metod pracy z problemami natury psychicznej i fizycznej wybrała te, które mają swoje silne podstawy w biologii ludzkiego organizmu. Wiedzę o metodzie Totalnej biologii zgłębia i praktykuje od dziewięciu lat i stale fascynuje się efektami zdrowotnymi, jakie można osiągnąć po dotarciu do konfliktu wywołującego chorobę.

Obejrzyj darmowe filmy z dr. n.med. Marzanną Radziszewską-Konopką.

KUP KURS
  • 350.00 z VAT per 730 dni
  • 730 Dni
144 ZAPISANYCH STUDENTÓW
© Hakuj Zdrowie. All rights reserved.